Насловна » Вести

Вести

04.03.2019.

Завршено разминирање НУС на још једној локацији у Ћуприји

Реализација пројекта за разминирање на локацији „Ћуприја -2“, општина Ћуприја, окончана је 27.02.2019. године.

На овом пројекту који је израдио Центар за разминирање, који је и контролисао квалитет изведених радова, разминирање је обавила руска државна агенција „Емерком“, односно њена специјализована организација „Емерком димајнинг“, која већ десету годину обавља разминирање у близини војног магацина у Параћину, у коме је, 19.10.2006. године, дошло до пожара и експлозије.

 
Завршено разминирање НУС на још једној локацији у Ћуприји

Површина овог пројекта износила је 606.000 м2, при чему је пронађено и безбедно уништено више од 116 комада неексплодираних убојитих средстава (НУС).

Реализацијом овог пројекта отклонила се опасност коју НУС представља за људе и животну средину, допринело се повећању безбедности становника и стварању могућности за безбедно коришћење земљишта, као и експлоатацију шуме.

Пројекат је финансиран средствима Владе Руске Федерације, у оквиру помоћи Републици Србији у разминирању територија и објеката.

Руска Федерација од 2008. године пружа помоћ Р Србији у области хуманитарног разминирања. Закључно са фебруаром 2019. године, поред 12 пројеката разминирања НУС у Параћину и Ћуприји, реализована су и 4 пројекта чишћења касетне муниције у Нишу. 

Укупно је очишћено 6.727.439 м2 и уклоњено 13.276 разних врста НУС.

11.02.2019.

Одржан 22. међународни састанак директора националних центара за разминирање и саветника Уједињених нација

У периоду од 5. до 8. фебруара 2019. године, у Женеви, Швајцарска Конфедерација, одржан је 22. међународни састанак директора националних центара за разминирање и саветника УН. Састанак су организовали Служба УН за разминирање (UNMAS) и Женевски међународни центар за хуманитарно разминирање (GICHD).

На овом састанку биле су заступљене следеће теме: покретање Стратегије УН о противминском деловању за период 2019-2023.; изазови у помоћи жртвама; интегрисана подршка преживелима, угроженим породицама и заједницама; укључивање и оснаживање младих и жена; улога противминског деловања у спречавању хуманитарних криза и изградњи мира; улога противминског деловања у заштити деце; ублажавање нових претњи.