Насловна » Вести

Вести

11.06.2018.

Одржан интерсесионални састанак држава страна Отавске конвенције

У Женеви је у периоду од 7. до 8. јуна 2018. године, одржан интерсесионални (полугодишњи)  састанак држава страна Конвенције о забрани употребе, складиштења, производње и промета противпешадијских мина и о њиховом уништавању (Oтавска конвенција).

Интересесионални (полугодишњи) састанак држава чланица Конвенције представља стални механизам прегледа и верификације досадашњих активности на плану спровођења ове конвенције.

Одржан интерсесионални састанак држава страна Отавске конвенције

Представници Центра за разминирање Републике  Србије, у сарадњи са Сталном мисијом Републике Србије при УН у Женеви, упознали су присутне са активностима Центра за разминирање у Републици Србији, минском ситуацијом на територији Републике Србије са посебним освртом на разминирање мина на југу Србије и образложењем захтева за продужење рока за испуњавање обавеза по члану 5. Конвенције, који је Република Србија затражила у марту ове године, с обзиром да рок који истиче марта 2019. године, Р Србија неће бити у могућности да испуни, првенствено због недостатка финансијских средстава за реализацију наших пројеката за разминирање.

На маргинама интерсесионалног састанка Конвенције, на догађају који је одржан у оквиру тзв. „индивидуализованог“ приступа земљама које нису испуниле обавезе по члану 5. Конвенције, представници Републике Србије су у форми одговарајуће презентације потенцијалним донаторима, техничким лицима и другим субјектима, који би могли да помогну Р Србији у решавању преосталог проблема у вези са противпешадијским минама, указали на изазове и потешкоће са којима се суочава Р Србијa и затражили одговарајућу подршку.

28.05.2018.

Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“

21.маја 2018. године Центар за разминирање организовао је за представнике Амбасаде Јапана у Београду и Међународне фондације за јачање безбедности људи (ITF) обилазак локације будућег пројекта разминирања под називом „Туријска Брда“ у општини Бујановац.

Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“

Овај пројекат, који је израдио Центар за разминирање и чијим великим залагањем да се изнађе донатор за имплементацију радова на терену, биће реализован, преко ITF-a, захваљујући донацији Јапана, кojи, иначе, по прву пут финансира пројекте из области хуманитарног разминирања у Републици Србији.

Присутни су имали прилике да се упознају са свеобухватном минском ситуацијом у Републици Србији, са посебним освртом на пројекат „Туријска Брда“.

Том приликом презентован је материјал који је имао за циљ да укаже на сложеност и тежину операција уклањања група мина које се налазе на овој локацији, али и да укаже на то да ће се реализацијом овог пројекта отклонити опасност за људе и животну средину, односно, омогућити безбедна експлоатација шума, бављење сточарством, сакупљање гљива, што је све за становништво овог недовољно развијеног дела Републике Србије од непроцењивог значаја.

Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“ Обилазак локације будућег пројекта разминирања „Туријска Брда“

10.05.2018.

Стручна пракса за студенте Факултета безбедности

У периоду од 7-11.05.2018. године, у сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду, Центар за разминирање Републике Србије реализује стручну праксу за студенте четврте године Студија цивилне заштите и заштите животне средине.

Стручна пракса за студенте Факултета безбедности

Циљ праксе је упознавање са надлежностима и организацијом рада Центра за разминирање као посебне организације у склопу државне управе.

Студенти се упознају са програмом рада, ситуацијом у вези са преосталим површинама загађеним минама, касетном муницијом и другим неексплодираним убојитим средствима (НУС), претходним резултатима, будућим плановима, као и изазовима и потребама у области хуманитарног разминирања.

Такође, увидом у снимке начињене дроном студенти имају прилику да створе слику о сложености рада на терену, али и о специфичностима локација загађених минама, касетном муницијом и другим НУС.

12.04.2018.

Одржан састанак SEEMACC-a

10. априла 2018. године у Сланом (Дубровник) oдржан је неформални састанак Савета за координацију противминског деловања у југоисточној Европи (SEEMACC).

Одржан састанак SEEMACC-a

Поред в.д. директора Центра за разминирање Републике Србије, г.Јовице Симоновића, на састанку су били присутни и представници центара за разминирање из Хрватске, Босне и Херцеговине, Азербејџана, Црне Горе, као и представници Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF и Центра за обуку паса за откривање мина из БиХ.

04.04.2018.

4. април – Међународни дан борбе против мина

На предлог Уједињених нација (УН) од 2005. године обележава се 4. април - Међународни дан подизања свести о опасностима од мина и помоћи у противминском деловању. Центар за разминирање је поводом 4. априла за представнике новинске агенције „Анадолија“ организовао обилазак локације “Равно Бучје” у општини Бујановац на којој се обавља техничко извиђање простора који је загађен групама мина.

4. април – Међународни дан борбе против мина

Као државни орган надлежан за усклађивање послова у вези са хуманитарним разминирањем, Центар је овим путем желео да упозна јавност да и у Републици Србији још увек постоје мине и експлозивни остаци рата који представлјају опасност по безбедност лјуди и животну средину и који спречавају безбедну експлоатацију шума, обраду њива, бавлјење сточарством, реализацију значајних инфраструктурних пројеката.

4. април – Међународни дан борбе против мина

Према подацима из априла 2018. године, мине се налазе на простору од око 2.300.000 m2, касетна муниција на простору од око 2.500.000 m2, авионске бомбе – ракете налазе се на више од 150 локација, док остала неексплодирана убојита средства загађују простор од око 18.500.000 m2. Укупан број становника који живи на простору који је загађен неким од поменутих експлозивних средстава износи преко 2.000.000.

4. април – Међународни дан борбе против мина
27.03.2018.

Почетак пројекта техничког извиђања на локацији „Равно Бучје“ у Бујановцу

Реализација Пројекта за техничко извиђање локације „Равно Бучје“, општина Бујановац, површине 113.600 м2, почиње 27.03.2018. године.

Пројекат је израдио Центар за разминирање који и врши надзор над радовима, док предузеће „Сатурниа“ д.о.о., Београд, реализује овај пројекат са подизвођачем „Стоп минама“, Пале, БиХ.

Реализација наведеног пројекта финансира се средствима које је Влада Србије издвојила за операције хуманитарног разминирања у општини Бујановац, која су „мечирана“, тј.увећана средствима Владе САД, преко Међународне фондације за јачање безбедности (ITF).

Након реализације овог пројекта потврдиће се или одбацити сумња да је површина која обухвата пројекат загађена групама мина и другим НУС и тиме допринети повећању безбедности локалног становништва, створиће се услови за безбедну експлоатацију шума, испашу стоке и брање гљива, који су основни извори прихода локалног становништва.

Почетак пројекта техничког извиђања на локацији „Равно Бучје“ у Бујановцу
12.03.2018.

Пријем поводом обележавања 20.годишњице од оснивања
Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF

Вршилац дужности директора Центра за разминирање Републике Србије, г. Јовица Симоновић, на позив председника Републике Словеније, г. Борута Пахора, присуствовао је на пријему поводом обележавања 20.годишњице од оснивања Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF, у Председничкoj палати, у Љубљани, 11.марта 2018. године.

Пријем поводом обележавања 20.годишњице од оснивања Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF
28.02.2018.

Одржан састанак са представником Јединице за подршку примени Отавске конвенције

Представници Центра за разминирање састали су се са г. Грегоријем Каткартом из Јединице за подршку примени Конвенције о забрани употребе противпешадијских мина (Отавска конвенција).

Одржан састанак са представником Јединице за подршку примени Отавске конвенције

Присутан је био и представник Министарства спољних послова, сектор за безбедносну политику, г. Милош Пурковић.

С обзиром да Р Србија неће бити у прилици да испуни своје обавезе према Отавској конвенцији до 1.марта 2019. године, биће поднет нови захтев за продужење рока.

Састанак је одржан у оквиру припрема Р Србије за подношење захтева за продужење рока по Отавској конвенцији.

На састанку су разматрани досадашњи резултати, разлози због којих нису испуњене преузете обавезе, као и планови за решавање преосталог минског проблема у наредном периоду.

29.01.2018.

Посета делегације ХЦР-а

Представници Центра за разминирање Републике Србије, састали су се 29.01.2018. године са делегацијом Хрватског центра за разминирање (ХЦР), коју су сачињавали, г. Здравко Модрушан, директор ХЦР-а, г-ђа Ђурђа Адлешич, председница Управног већа ХЦР-а, као и представници Амбасаде Р Хрватске у Београду, Њ.Е. Амбасадор г. Гордан Бакота и г. Стјепан Глас, опуномоћени министар.

На састанку су размењена досадашња искуства двеју земаља у области противминског деловања и хуманитарног разминирања и исказана потреба и спремност за продубљивањем заједничке сарадње у овој области, првенствено реализацијом потенцијалних пројеката прекограничне сарадње који би били финансирани из фондова ЕУ.

26.01.2018.

Посета представника ITF-а

26.01.2018.године, в.д. директора Центра за разминирање Републике Србије, г. Јовица Симоновић, састао се са представницима Међународне фондације за jaчање безбедности људи (ITF), г. Tомажом Ловренчичем, директором и г. Грегором Санчанином, шефом Канцеларије ITF-a у БиХ.

Посета представника ITF-а

Слева на десно: Томаж Ловренчич, Јовица Симоновић, Грегор Санчанин

Учесници су анализирали резултате досадашње сарадње, разговарали о тренутној ситуацији у вези са касетном муницијом, минама, авио бомбама и другим неексплодираним убојитим средствима која се још увек налазе на територији Србије, као и потребама и приоритетима Србије у области хуманитарног разминирања у наредном периоду.

Центар ће, и у наредном периоду, израђивати и ITF-у достављати пројекте за хуманитарно разминирање и друге противминске активности ради обезбеђења донација и спровођења тендерских процедура за избор извођача радова.