Насловна » Вести

Вести

12.04.2018.

Одржан састанак SEEMACC-a

10. априла 2018. године у Сланом (Дубровник) oдржан је неформални састанак Савета за координацију противминског деловања у југоисточној Европи (SEEMACC).

Одржан састанак SEEMACC-a

Поред в.д. директора Центра за разминирање Републике Србије, г.Јовице Симоновића, на састанку су били присутни и представници центара за разминирање из Хрватске, Босне и Херцеговине, Азербејџана, Црне Горе, као и представници Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF и Центра за обуку паса за откривање мина из БиХ.

04.04.2018.

4. април – Међународни дан борбе против мина

На предлог Уједињених нација (УН) од 2005. године обележава се 4. април - Међународни дан подизања свести о опасностима од мина и помоћи у противминском деловању. Центар за разминирање је поводом 4. априла за представнике новинске агенције „Анадолија“ организовао обилазак локације “Равно Бучје” у општини Бујановац на којој се обавља техничко извиђање простора који је загађен групама мина.

4. април – Међународни дан борбе против мина

Као државни орган надлежан за усклађивање послова у вези са хуманитарним разминирањем, Центар је овим путем желео да упозна јавност да и у Републици Србији још увек постоје мине и експлозивни остаци рата који представлјају опасност по безбедност лјуди и животну средину и који спречавају безбедну експлоатацију шума, обраду њива, бавлјење сточарством, реализацију значајних инфраструктурних пројеката.

4. април – Међународни дан борбе против мина

Према подацима из априла 2018. године, мине се налазе на простору од око 2.300.000 m2, касетна муниција на простору од око 2.500.000 m2, авионске бомбе – ракете налазе се на више од 150 локација, док остала неексплодирана убојита средства загађују простор од око 18.500.000 m2. Укупан број становника који живи на простору који је загађен неким од поменутих експлозивних средстава износи преко 2.000.000.

4. април – Међународни дан борбе против мина
27.03.2018.

Почетак пројекта техничког извиђања на локацији „Равно Бучје“ у Бујановцу

Реализација Пројекта за техничко извиђање локације „Равно Бучје“, општина Бујановац, површине 113.600 м2, почиње 27.03.2018. године.

Пројекат је израдио Центар за разминирање који и врши надзор над радовима, док предузеће „Сатурниа“ д.о.о., Београд, реализује овај пројекат са подизвођачем „Стоп минама“, Пале, БиХ.

Реализација наведеног пројекта финансира се средствима које је Влада Србије издвојила за операције хуманитарног разминирања у општини Бујановац, која су „мечирана“, тј.увећана средствима Владе САД, преко Међународне фондације за јачање безбедности (ITF).

Након реализације овог пројекта потврдиће се или одбацити сумња да је површина која обухвата пројекат загађена групама мина и другим НУС и тиме допринети повећању безбедности локалног становништва, створиће се услови за безбедну експлоатацију шума, испашу стоке и брање гљива, који су основни извори прихода локалног становништва.

Почетак пројекта техничког извиђања на локацији „Равно Бучје“ у Бујановцу
12.03.2018.

Пријем поводом обележавања 20.годишњице од оснивања
Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF

Вршилац дужности директора Центра за разминирање Републике Србије, г. Јовица Симоновић, на позив председника Републике Словеније, г. Борута Пахора, присуствовао је на пријему поводом обележавања 20.годишњице од оснивања Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF, у Председничкoj палати, у Љубљани, 11.марта 2018. године.

Пријем поводом обележавања 20.годишњице од оснивања Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF
28.02.2018.

Одржан састанак са представником Јединице за подршку примени Отавске конвенције

Представници Центра за разминирање састали су се са г. Грегоријем Каткартом из Јединице за подршку примени Конвенције о забрани употребе противпешадијских мина (Отавска конвенција).

Одржан састанак са представником Јединице за подршку примени Отавске конвенције

Присутан је био и представник Министарства спољних послова, сектор за безбедносну политику, г. Милош Пурковић.

С обзиром да Р Србија неће бити у прилици да испуни своје обавезе према Отавској конвенцији до 1.марта 2019. године, биће поднет нови захтев за продужење рока.

Састанак је одржан у оквиру припрема Р Србије за подношење захтева за продужење рока по Отавској конвенцији.

На састанку су разматрани досадашњи резултати, разлози због којих нису испуњене преузете обавезе, као и планови за решавање преосталог минског проблема у наредном периоду.

29.01.2018.

Посета делегације ХЦР-а

Представници Центра за разминирање Републике Србије, састали су се 29.01.2018. године са делегацијом Хрватског центра за разминирање (ХЦР), коју су сачињавали, г. Здравко Модрушан, директор ХЦР-а, г-ђа Ђурђа Адлешич, председница Управног већа ХЦР-а, као и представници Амбасаде Р Хрватске у Београду, Њ.Е. Амбасадор г. Гордан Бакота и г. Стјепан Глас, опуномоћени министар.

На састанку су размењена досадашња искуства двеју земаља у области противминског деловања и хуманитарног разминирања и исказана потреба и спремност за продубљивањем заједничке сарадње у овој области, првенствено реализацијом потенцијалних пројеката прекограничне сарадње који би били финансирани из фондова ЕУ.

26.01.2018.

Посета представника ITF-а

26.01.2018.године, в.д. директора Центра за разминирање Републике Србије, г. Јовица Симоновић, састао се са представницима Међународне фондације за jaчање безбедности људи (ITF), г. Tомажом Ловренчичем, директором и г. Грегором Санчанином, шефом Канцеларије ITF-a у БиХ.

Посета представника ITF-а

Слева на десно: Томаж Ловренчич, Јовица Симоновић, Грегор Санчанин

Учесници су анализирали резултате досадашње сарадње, разговарали о тренутној ситуацији у вези са касетном муницијом, минама, авио бомбама и другим неексплодираним убојитим средствима која се још увек налазе на територији Србије, као и потребама и приоритетима Србије у области хуманитарног разминирања у наредном периоду.

Центар ће, и у наредном периоду, израђивати и ITF-у достављати пројекте за хуманитарно разминирање и друге противминске активности ради обезбеђења донација и спровођења тендерских процедура за избор извођача радова.