Naslovna » Vesti

Vesti

29.01.2018.

Poseta delegacije HCR-a

Predstavnici Centra za razminiranje Republike Srbije, sastali su se 29.01.2018. godine sa delegacijom Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), koju su sačinjavali, g. Zdravko Modrušan, direktor HCR-a, g-đa Đurđa Adlešič, predsednica Upravnog veća HCR-a, kao i predstavnici Ambasade R Hrvatske u Beogradu, Nj.E. Ambasador g. Gordan Bakota i g. Stjepan Glas, opunomoćeni ministar.

Na sastanku su razmenjena dosadašnja iskustva dveju zemalja u oblasti protivminskog delovanja i humanitarnog razminiranja i iskazana potreba i spremnost za produbljivanjem zajedničke saradnje u ovoj oblasti, prvenstveno realizacijom potencijalnih projekata prekogranične saradnje koji bi bili finansirani iz fondova EU.

26.01.2018.

Poseta predstavnika ITF-a

26.01.2018.godine, v.d. direktora Centra za razminiranje Republike Srbije, g. Jovica Simonović, sastao se sa predstavnicima Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF), g. Tomažom Lovrenčičem, direktorom i g. Gregorom Sančaninom, šefom Kancelarije ITF-a u BiH.

Poseta predstavnika ITF-a

Sleva na desno: Tomaž Lovrenčič, Jovica Simonović, Gregor Sančanin

Učesnici su analizirali rezultate dosadašnje saradnje, razgovarali o trenutnoj situaciji u vezi sa kasetnom municijom, minama, avio bombama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima koja se još uvek nalaze na teritoriji Srbije, kao i potrebama i prioritetima Srbije u oblasti humanitarnog razminiranja u narednom periodu.

Centar će, i u narednom periodu, izrađivati i ITF-u dostavljati projekte za humanitarno razminiranje i druge protivminske aktivnosti radi obezbeđenja donacija i sprovođenja tenderskih procedura za izbor izvođača radova.