ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » OBILAZAK LOKACIJA BUDUĆIH PROJEKATA RAZMINIRANjA MINA I ČIŠĆENjA/TEHNIČKOG IZVIĐANjA POVRŠINA ZAGAĐENIH KASETNOM MUNICIJOM
21.08.2020.

OBILAZAK LOKACIJA BUDUĆIH PROJEKATA RAZMINIRANjA MINA I ČIŠĆENjA/TEHNIČKOG IZVIĐANjA POVRŠINA ZAGAĐENIH KASETNOM MUNICIJOM

U periodu 19-20.08.2020. godine, Centar za razminiranje je, u saradnji sa Međunarodnom fondacijom za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, za potencijalne izvođače radova organizovao obilazak lokacija budućih projekata razminiranja mina i čišćenja/tehničkog izviđanja površina zagađenih kasetnom municijom.

Projekte je izradio Centar, a sredstva za njihovu implementaciju obezbedile su, preko ITF-a, Vlade Srbije i SAD.

U pitanju su jedna lokacija zagađena minama površine 269.280 m2 u opštini Bujanovac, jedna lokacija zagađena kasetnom municijom predviđena za tehničko izviđanje, površine 515.000 m2, u opštini Tutin, kao i 3 lokacije zagađene kasetnom municijom predviđene za čišćenje, ukupne površine 502.340 m2, u opštini Sjenica.

Potencijalni izvođači radova imali su prilike da se na terenu upoznaju sa specifičnostima i složenostima ovih projekata, kako bi na adekvatan način sagledali projektne zadatke i pristupili izradi ponuda za izvođenje radova razminiranja mina i čišćenja/tehničkog izviđanja površina zagađenih kasetnom municijom.

Konkursne procedure za izbor izvođača radova za realizaciju ovih projekata, u organizaciji ITF-a i uz učešće predstavnika ambasade države donatora i našeg Centra, biće okončane u narednom periodu.

Centar za razminiranje će izabrane izvođače radova uvesti u posao, pratiti realizaciju i vršiti kontrolu nad radovima i na kraju izdati uverenje o očišćenosti ovih lokacija u skladu sa projektima Centra i po međunarodnim standardima.

Nakon realizacije ovih projekata, otkloniće se opasnost koju mine i kasetna municija predstavljaju za lokalno stanovništvo i životnu sredinu, a istovremeno, omogućiće se bezbedno i optimalno korišćenje zemljišta.