ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Učešće Centra na međunarodnom okruglom stolu u Teheranu
01.04.2019.

Učešće Centra na međunarodnom okruglom stolu u Teheranu

Delegacija Centra za razminiranje Republike Srije, na poziv Centra za razminiranje Islamske Republike Iran, učestvovala je na međunarodnom okruglom stolu „Humanitarno razminiranje, izazovi i najbolja praksa“, koji je, u periodu od 12. do 14. marta 2019. godine, održan u Teheranu.

Pored iranskog Centra za razminiranje, ovaj skup je organizovao i Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC).

 Učešće Centra na međunarodnom okruglom stolu u Teheranu

Glavni cilj ovog međunarodnog okruglog stola bio je da okupi tehničke eksperte iz različitih zemalja sveta u cilju razmene ideja i najboljih praksi u vezi sa minama, improvizovanim eksplozivnim sredstvima, eksplozivnim ostacima rata sa posebnim osvrtom na sledeće teme:

  • Inovacija i nove tehnologije u protivminskom delovanju;
  • Podizanje svesti kod javnosti i specijalizovane obuke za protivminsko delovanje;
  • Nacionalno upravljanje/koordinacija i standardi protivminskog delovanja (uloga nacionalnih i međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i civilnog društva u protivminskom delovanju, kao i pomoć žrtvama mina).

Na ovom sastanku učestvovali su predstavnici donatora, predstavnici međunarodnih humanitarnih organizacija, predstavnici centara za razminiranje iz celog sveta.

 Učešće Centra na međunarodnom okruglom stolu u Teheranu

V.d.direktora Centra za razminiranje Republike Srbije, g. Jovica Simonović, ovom prilikom je u vidu prezentacije „Inovacije i nove tehnologije u protivminskom delovanju u Republici Srbiji“ prisutne upoznao sa humanitarnim razminiranjem u Srbiji, sa našim iskustvom u izviđanju, projektovanju, kontroli kvaliteta i upravljanju projektima za razminiranje – čišćenje mina, kasetne municije i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava, sa posebnim osvrtom na upotrebu bespilotne letelice - drona u humanitarnom razminiranju, pre svega, u kontroli metodologije rada izvođača radova na terenu.

 Učešće Centra na međunarodnom okruglom stolu u Teheranu  Učešće Centra na međunarodnom okruglom stolu u Teheranu  Učešće Centra na međunarodnom okruglom stolu u Teheranu